Zápasenie: Američanka Maroulisová zlatá v kategórii do 53 kg

19.08.2016 Celý región

Rio de Janeiro 18. augusta (TASR) - Americká reprezentantka v zápasení Helen Louise Maroulisová získala na OH v Riu de Janeiro zlatú medailu vo voľnom štýle v hmotnostnej kategórii do 53 kg. Vo štvrtkovom finále si poradila s Japonkou Saori Jošidovou 4:1 na body. Bronz si z Ria odvážajú Natalia Sinišinová z Azerbajdžanu a Švédka Sofia Magdalena Mattssonová.

Maroulisová sa zapísala do histórie ako prvá Američanka, ktorá získala pod piatimi kruhmi zlatú medailu v zápasení. "Snívala som o tom celý život. Dlho som snívala, že budem zápasiť so Saori. Je to hrdinka. Je to najdekorovanejšia zápasníčka. Bolo mi cťou s ňou zápasiť," povedala po nečakanom triumfe Američanka.

Jošidová prišla prehrou vo finále o možnosť získať ako druhá žena štvrtú zlatú olympijskú medailu v rade. Predchádzajúce tri zlaté medaily vyhrala v kategórii do 53 kg. Na konte má 13 titulov majsterky sveta a je historicky najdekorovanejšou zápasníčkou. V Riu sa jej ale nepodarilo vyrovnať výkon krajanky Kaori Ičovej, ktorá vyhrala štyri olympijské zlaté kovy v sérii. Ičová v stredu v Riu vyhrala kategóriu do 58 kg a zlaté olympijské medaily v kategórii do 63 kg má z OH 2004, 2008 a 2012.

ženy - voľný štýl do 53 kg:

1. Helen Louise Maroulisová (USA),
2. Saori Jošidová (Jap.),
3. Natalia Sinišinová (Azer.) a Sofia Magdalena Mattssonová (Švéd.),
5. Süe-čchun Čung (Čína), Betzabeth Angeli. Arguello Villegasová (Ven.),
7. Myong Suk Jong (KĽDR), Isabelle Sambouová (Sen.)
 

Vyberte región